Een knipperend ogenblik

Een knipperend ogenblik

‘Zo vroeg als ik hier zit, zit hij hier nooit. Het is maandagmorgen, halfnegen, buiten rinkelt de stad en rumoeren de trams, de rolkoffers, de fietsbellen. Ik voel me alsof ik het rode markeringspijltje van Google Maps ben, ingetypte locatie-zoekterm: Remco Campert. Dit is het epicentrum Remco Campert.’ Een fragment uit het laatste hoofdstuk van Een knipperend ogenblik, het portret van Remco Campert, de virtuoos terloopse dichter die altijd zijn vinger aan de pols van de tijd heeft gehouden. Het verhaal van zijn leven loopt van de naoorlogse avant-garde via feestende jongeren rond het Vondelpark en toenemende publieke zichtbaarheid naar de stilte van een werkkamer. Er was de afwezige vader, er kwamen en gingen grote liefdes, maar altijd bleef het schrijven, dicht op de eigen huid.

Het boek verscheen in september 2018, gepresenteerd op een prachtige avond in de Kleine Komedie, en is een andersoortige biografie dan de in Nederland gebruikelijke: persoonlijker, selectiever, literairder. Dat leverde uiteenlopende reacties op.

‘Mirjam van Hengel blijkt de ideale biograaf van Remco Campert. Zij heeft de benodigde belezenheid en literaire gevoeligheid om de tekst te verrijken met tal van passende citaten. Ze is genuanceerd en empathisch. Maar belangrijkste van al: ze heeft een prachtige, soepele pen.’ HP/De Tijd

‘Wanneer je dit boek als een gloedvol maar niet onkritisch portret beschouwt, is het uitermate geslaagd. Onvermoeibaar gaat Van Hengel quasi nonchalant op zoek naar het geheim van Camperts schrijverschap. Is dit de gouden formule?’ De Morgen

‘Rijk geschakeerd portret van schrijver die altijd zwijgzaam was over zichzelf. Goed geschreven karakterschets die zindert van liefde.’ Trouw

‘Een knipperend ogenblik is een cadeau voor Remco Campert en zijn lezers.’ Het Parool

‘Een beauty van een boek met tal van hoogtepunten.’ Limburgs Dagblad

Het beste interview verscheen hier, in NRC.

Meer info & bestel: Een knipperend ogenblik. Portret van Remco Campert.